КАКО УНАПРЕДИТИ ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА?
20.11.2013


Изградњом одговарајућих пијаца у насељима “Ледена стена”, “Ново село” и другим насељима Градске општине Палилула у складу са реалним потребама, могућностима и усвојеним планским документима, у наредном периоду значајно би се побољшало снабдевање грађана основним животним намирницама и робом широке потрошње, оцењено је на радном састанку председника Градске општине Палилула Бобана Џунића са менаџментом ЈКП „Тржница“ Ниш.

Побољшање квалитета пијачних услуга и подстицај развоју и унапређењу производње здраве хране и пољопривреде у нашој општини, један је од стратешких циљева развоја који је садржан у Акционом програму развоја општине Палилула до 2016, истакао је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула у разговору са РадованомМилојевићем, директоромЈКП „Тржница“ Ниш. Зато је општина Палилула заинтередована да у овој области сагледа постојеће стање и унапреди

Улагања у изградњи нових или реконструкцији постојећих пијаца ЈКП ''Тржница'', по речима директора Милојевића, финансирала јер из сопствених извора. Прошле године је Град Ниш на иницијативу Градске општине Палилула први пут учествовао у финансирању и реконструкцији постојеће зелене пијаце ''Палилула''. Овај пијачни простор је добио нови плато, надстрешницу, адаптиран је мокри чвор. Пијаца »Палилула« је опремљена и новим пијачним тезгама. Мешовита пијаца “Бубањ” је други пијачни простор који успешно ради на територији општине Палилула. У разговору челника општине Палилула и „Тржнице”  истакнут је и проблем враћања делатности сточне пијаце у састав ЈКП "Тржница«" Ниш. Постојећа сточна пијаца у Мрамору функционише под ингеренцијом Ветеринарске станице Мерошина. Уколико се на делу јавног градског земљишта утврди општи интерес и планском документацијом определи та локација за намену сточне пијаце, што је у ингеренцији Града, било би омогућено да се на том простору организује делатност сточне пијаце у саставу "Тржнице" Ниш.

По речимаРадованаМилојевића ЈКП Тржница Ниш обавља послове управљања, уређивања и одржавања пијаца у граду Нишу којима се обезбеђује уредно испуњавање обавеза корисника пијачних услуга и редовно и квалитетно снабдевање грађана. Основни концепт  пословне политике ЈКП „Тржница“ Ниш усмерен је на сагледавању могућности изградње нових пијачних простора као савремених и функционалних објеката, осавремењивање и преуређење, доградња и адаптација постојећих пијачних простора и пијачне инфраструктуре. Капиталан интерес и потреба за даљи развој и унапређење пијачне делатности јесте и додељивање адекватног градског земљишта и израда планских докумената за изградњу нове кванташке и ауто-пијаце. Разговарало се и о локацији КО Доње Међурово у близини хладњаче "Фрипак" за изградњу Велетржнице. На том простору била би изграђена пијаца са свом неопходном инфраструктуром, нова ауто пијаца, продајно – сервисни центар за пољопривредну производњу и механизацију, царинско – шпедитерски терминал. Разговор са челницима ЈКП »Тржнице« у општини Палилула биће настављен разматрањем конкретних пројеката и њиховим остваривањем кроз партнерства и донације европских фондова. (ЕКОполис, Д.Видојковић)